Para-zebra.si

Kako se zdravi feokromocitome in paragangliome?Pri paragangliomih, ki ne izločajo hormonov, je zdravljenje odvisno od točne lokacije, velikosti in težav, ki jih tumor povzroča. Pri majhnih tumorjih, ki ne povzročajo težav, bo zdravnik morda le spremljal stanje, sicer pa se tumor odstrani kirurško.

Tudi paragangliome in feokromocitome, ki izločajo hormone, se, če je to le možno, kirurško odstrani. Operacija feokromocitoma lahko vključuje tudi popolno odstranitev nadledvične žleze. Če je potrebno odstraniti obe nadledvični žlezi, mora pacient do konca življenja jemati nadomestne hormone (steroide). Zaradi nevarnosti, povezanih s povišanim krvnim tlakom, pacienti pred operacijo dobijo posebna zdravila za stabilizacijo pritiska.

Če operacija ni možna ali pa je preveč tvegana, obstaja možnost obsevanja. Vsi tumorji se ne odzovejo na obsevanje. Druge možnosti so še gama nož, kemoterapija ter v zadnjem času še nekaj drugih oblik zdravljenja (radioaktivno zdravljenje, posebna zdravila...). Vsekakor pa je pri tumorjih, ki izločajo hormone, potrebno tudi jemanje zdravil za nadzor krvnega pritiska.

Diagnosticiranje <
> Ali je paragangliom rak?