Para-zebra.si

Kakšni so simptomi paragangliomov in feokromocitomov?Feokromocitom lahko povzroči raznovrstne simptome, ki so v glavnem povezani s prekomernim izločanjem hormonov, predvsem adrenalina in noradrenalina. Simptomi se lahko pojavljajo v fazah ali epizodah in ne trajajo ves čas. Nekateri izmed najpogostejših simptomov so: povišan krvni pritisk (glavni in najpogostejši simptom), glavoboli, omotičnost, bledica, prekomerno potenje, pospešeno bitje srca, napadi panike, anksioznost, izguba teže, preobčutljivost na toploto (redkeje na mraz), slabost, apneja (dihalni zastoj), depresija, letargičnost...
Mnogi izmed navedenih so povezani z visokim krvnim tlakom, ki ga je pri bolnikih z nediagnosticiranim feokromocitomom zelo težko nadzorovati. Ko pa je diagnoza postavljena, so na voljo posebna zdravila za nadzor krvnega tlaka.

Paragangliomi redkeje izločajo hormone – večja verjetnost za izločanje je pri kromafinskih paragangliomih. Če jih, so simptomi enaki kot pri feokromocitomih, sicer pa so navadno odvisni od lokacije paraganglioma, lahko gre za nevrološke izpade zaradi okvare živčevja ob tumorju, bolečine, v primeru tumorjev vratu gre lahko za vidne spremembe... Večino paragangliomov pravzaprav odkrijejo po naključju.

Paragangliom in feokromocitom <
> Diagnosticiranje